Monday, August 9, 2010

Hikayat Sempana Riau dan Panglima Unggas

video
Oh Kenangan.. Kenangan mengusik jiwa~


Assalamualaikum wrbt.

Ape khabar sekalian sahabat.. bersendirinya aku di kala pagi suram ni membuat aku terkenang zaman aku duk blajar kat segamat dulu.. tapi sebenarnye aku terkenang segamat sebab aku baru je balik dari kampung aku makan durian dan kenduri tahlil.. lalu lalu pekan segamat yang penuh dengan student.. tengok-tengok tempat-tempat yang pernah aku lewati.. kedai-kedai aku beli dvd cetak rompak.. kedai-kedai snuker dan kedai-kedai gunting rambut yang tak pernah sekalipun ikut cakap aku.. main suke ati die je nak potong.. awak nampak hensem rambut pendek.. e'eh.. aku potong rambut kau ala-ala ally noor baru kau tau..




1. Mesti korang tertanya-tanya kan.. Segamat? Ade sedara ngn minyak gamat ke? bukan-bukan.. Segamat ni lah tempat terletaknya satu institusi pengajian awam yang mana aku pernah satu ketika dulu bermastautin selama tiga tahun. Tiga tahun beb.. banyak betol kenangan aku tau.. so aku nak share sket la.. sket je.. lebih-lebih nanti sedih.. hehehe... btw.. segamat ni dalam negeri JOHOR..

2. Aku masuk-masuk je Segamat aku ditempatkan dalam kolej paling brutal kat situ.. Kolej Sempana Riau atau lebih glamor S.R.. sampai-sampai je aku dengar orang jerit dari celah bangunan "woi part one! malam ni aku nak makan korang!" sebelas saat kemudian ade kerusi kayu jatuh dari atas bangunan.. "ketepang bunyinye.." mak oii... seram lak aih.. aku rase ini lagi seram dari cite Ju On atau filem Long Khong.. "mati la kite kene makan malam ni.." kata aku kepada Kamarul yang masa tu nama die masih senonoh lagi sebelum bertukar kepada Badul.

3. Beberapa hari selepas tu aku ngn Badul duk dalam bilik je.. takut punye pasal.. siap Badul tunjuk tangan die kat aku "ko tgk ni.." mang aih. aku ingat mamat ni main2 je takut.. betul-betul gigil bero tangan die.. sian aku tengok die.

4. Lepas seminggu aku duk sane; dalam minggu yang takde class sebab sebok setelkan pendaftaran kelas dan sebagainya, tibalah minggu kedua yang mana budak-budak senior balik kolej. Maka riuh rendahlah persekitaran kolej dengan pekik lolong kerinduan yang aku rasa macam ada rancangan Jejak Kasih sedang berlangsung secara live kat luar bilik aku.

5. Sedang aku duduk memandang lantai dan Badul sebok berdoa agar tidak diapa-apakan tiba-tiba pintu bilik diketuk.. aku pun buka pintu.. "Aku Papet.." kata mamat yang depan pintu tu.. aku ngan Badul pun perkenalkan diri masing-masing dan kitorang berbual sampai pagi.

6. Lepas tu aku pun diperkenalkanlah kepada tradisi-tradisi dan terma-terma kolej seperti; senioriti, junior-reti, silambam, dan sebagainya yang mula-mula aku benci tu semua tapi sekarang kalau boleh hari-hari aku nak ada enviro yang mcm tu.. syiok wooo..

7. Kat Segamat ni lah aku belajar macam-macam; baik dan buruk. Tapi yang paling aku pegang sampai sekarang ialah rasa hormat menghormati dan erti braderhood. Sebabnya ialah tradisi senior-junior ni lah. Tradisi ni yang membuatkan kita menghormati orang lebih tua. Ada orang kata tak perlu sebab memang dah tau semua kan kena menghormati orang lebih tua.. tapi aku rasa patut.. tradisi ni bukan sahaja melatih kita hormat menghormati.. tapi kita juga diajar supaya bergaul dengan orang sekeliling.. adab masuk tempat orang.. kena kenal jiran-jiran.. kena ambil tahu hal jiran-jiran.. belajar mengenali sesama kita dengan lebih dekat..

8. Seronok duduk sini.. kat sini aku rasa macam semua orang adalah adik beradik.. semua orang kenal satu sama lain walaupun jumlah penghuni kat sini lebih lima ratus orang.. walaupun manusia kat sini silih berganti, tapi setiap kali lalu pun mesti bertegur sapa.. mesti ada salam salam dan hai hai yang kedengaran.. kalau tak kenal tu mesti budak baru masuk dan memang silapla kalau budak baru tak tegur orang lama sebab kalau orang lama yang tegur dulu memang panjanglah perbualan itu adanya... hahahaha... sebab tu aku time baru masuk kalau nampak orang aku tak kenal aku buat u-turn pastu aku pi tanya kawan-kawan aku tentang perihal mamat tu.. kalau kena budak part six ke seven ke tak niaya aku... ish.. seram.. kalau die suruh aku nyanyi lagu negaraku xpe lagi.. kalau suruh aku baca doa qunut? mesti la aku tak hafal... (masa tu la.. skarang dah mcm tahfiz..)

9. Ok la.. aku dah mengantuk.. dah dekat dua padi ni.. (*pagi...saja aku salah type nk tunjukkan aku dah mengantuk..) sebenarnye banyak lagi aku nak cerita.. tapi aku cite sikit-sikit la.. jangan mara ye geng..

10. Haish bukan ape.. kalau nak diceritakan pengalaman aku dekat S.R ni memang amik masa 2 tahun la korang nak membaca.. tapi kali ni aku intro sket-sket je la.. aku introduce beberapa orang senior-senior dan rakan seangkatan aku masa duk kat S.R.. ok? tapi kalau ade event yang korang rasa aku patut review korang request la.. bole je aku luangkan masa menaip.. heee.. so.. enjoy these pictures..


3 ninjas: badul, boy, aku

Deskripsi: masa ni kitorang tengah sekodeng budak-budak part one kene marah dengan senior-senior kolej beserta dengan ahli-ahli lembaga pengarah kolej yang diketuai oleh YDP kolej semasa itu, iaitu Lapok. Kitorang tutup muke sebab takut ade budak part one kenal kitorang, well masa tu aku ngn boy ni juga merangkap Majlis Perwakilan Pelajar kat sane.. so kalau kitorang maki tak tentu arah buruk la nama kitorang.. tu yg jadi ninja tu.. hehe.. budak 2 ekor ni dah kawen.. tinggal aku je solo lagi.. cis.. kata nak jadi ninja sampai tua! bla la korang!




Birthday Si Boy
Deskripsi: ni pulak gambar budak bilik aku masa menyambut ulang tahun kelahiran boy yang ke 22 kalau tak silap aku.. tak seberapa tapi meriah.. kan boy kan.. hehe.. adush.. bestnye time nie... dari kidal: aku, jihad@munky, boy dan lakan adik bilik...



Depan bilik aku
Deskripsi: gambar ni diambil dari depan bilik aku, bilik aku ni best sebab depan tangga, tingkat satu plak tu takla tinggi sangat, dan oleh sebab itu amat strategik aku menjual air dan bahan-bahan lain.. he he he.. yang baju merah tu la Badul kalo korang nak tau.. gambar bontot tu aku dah lupe.. Beskal kot.. takpun Sipau..


Pesta Sosej
Deskripsi: masa ni tengah sediakan ice blended sempena parti sosej yang dibuat oleh kitorang sendiri yang tak di'plan'.. tiba-tiba ada orang lapar.. dan tiba-tiba parti sosej itu diadakan.. dari kiri; mudas, turoque, aku, boy, badul dan kaki spega kot...


Parti Sosej Lagi
Deskripsi: gambar ni semasa berlangsungnya parti sosej tu.. dari kiri; panjang, boy, turoqe, pepri dan alamak.. aku lupe la nama mamat nie.. sian kau...


Menghisap shisha
Deskripsi: ni zaman-zaman si turoqeu ni jadi tokey shisha.. shisha free je tiap-tiap hari.. yang jadi mangsa bakar arang ialah aku.. last-last aku tak dapat isap.. nak buat camane.. senior punye ramai.. tu yg aku membawa diri main game ngn hamzah@beskal.. hamzah ni senior aku gak.. tapi die lagi suke layan aku sebab aku kecik.. senang nak buli katanye..


Terakhir Dari Puchom
Deskripsi: yang cubit pipi aku tu Puchom.. time ni die nk balik Sarawak sebab die quit.. quit time die part 5 lak tu.. sedih je time ni.. skang die dah jadi pilot.. last aku kol die die kenal aku lagi.. terharu aku.. hehe.. puchom ni best.. lawak.. suke buat magic ngn aku.. magic burung.. hahaha.. dari kiri: kuleq, aku, sipau, puchom dan boy zaman kurus.



Quick Step
Deskripsi: ni team bola yang aku join, haha.. time ni aku boleh lari lagi, sekarang baru 30 minit aku dah takleh dengar orang jerit kat aku mintak bola.. rasa nak pengsan.. dalam game ni aku injured sampai lutut aku kene injection.. dan aku tempang seminggu.. ngee..



Sekian sahaja dari aku buat masa ni, ikut hati memang banyak lagi aku nak tulis.. tapi nanti aku tak tidur plak.. esok aku nk bangun pagi ade benda penting aku nak setel... next time je la aku cite ye.. sebagai penutup cerita aku doakan semoga semua rakan-rakan aku dari Sempana Riau berbahagia dan selamat adanya... Raya ni jemput-jemput la datang rumah aku..

Salam alaykum
-mSk-


15 comments:

scha_10 said...

hiii..sgt la menarik..ttiba gak teringat kenangan aku dip kt swk dlu..hehe.. ;)

::SunnySunshine:: said...

oh kenangan.. kenangan mengusik jiwa~ lala lalaaa~

Anonymous said...

alar..mane citer pasal panglima unggas?......

::SunnySunshine:: said...

ade jugak orang tanye.. yes! SAYA LAH PANGLIMA UNGGAS ITU! hahaha..

Melissa Mjb said...

fulamak. kisah mouse dan keindahan segamat. kehkehkeh

::SunnySunshine:: said...

nanti aku cite pasal kau la.. khas.. mau?
tajuk: Melissa dan Air Laut.. amcam semacam?
gerendemti hit pnye story ni..

Melissa Mjb said...

apsal Melissa dan Air Laut? Aku bukan mermaid.

::SunnySunshine:: said...

tapi kau selalu masin..

Geng Bilik 10 minit said...

bra..shit ar ko..best merangkap sedey aku baca..time duk kat segamat mmg terbaek..dunia ni mcm kite yg punyer..nasib baik puasa..kalu tak aku dah nangis dah..oi, nanti satu hari buka pose ngan aku..aku nak try buke kat red wok..ko dah janji kan ngan aku aritu?

::SunnySunshine:: said...

Geng 10 minit konon... red wok.. boleh.. tada hal.. dalam minggu depan.. minggu ni ramai org bersedekah kat aku.. ko sedekah minggu depan la.. cun? btw papehal sms or in-blog aku orait.. fb dah tak pakai.. yeahuoooo!

Geng 11 minit said...

eceh, jelez la tu mentang2 ko Geng 5 Minit..orait..aku pun pose2 ni dah kurangkan FB..byk sgt syirik dan maksiat laa..bole tergoda iman tau..next week la ko belanja aku red wok..tapi ko kene tolong booking kan laa..ari selasa depan bagaimana?

::SunnySunshine:: said...

selasa depan... bleh2.. takyah booking.. ko nk makan ape ni? kat situ ade 2 seksyen.. kalau makan steamboat banyak kot tempat.. kalau makan nasik maybe penuh.. tapi aku rase baik makan steamboat.. baru feel..

Anonymous said...

orait bebeh..steamboat here we come..tuesday k?shantekkkkkkk...

p/s: better booking bai..kang org ramai takdek tempat duduk padan muke kite..hehehe

::SunnySunshine:: said...

xpe.. rezeki tu daripada Allah.. bertawakkal lah seperti burung.. paginya lapar.. petangnya kekenyangan..

penchacaiz@sunya said...

salam.

saya sunya dbs part 1. hehe..dah grad jugak.

saya pon ada entry pasal SR.

faridfaisal89.blogspot.com

kenangan di SR ialah kenangan terbaik. rasa nk nangis bila teringat hidup dgn member2 yg dah mcm adik-beradik. huhu