Wednesday, August 11, 2010

Aku Heart Ramadhan : Agenda-Agenda dan Manusia-Manusia (bukan siri ceramah agama)



Malam ni nak minum air sirap! ngn air sirap bandung cincau!

Assalamualaikum wrbt.

Hey hey! hehehehehe.. aku tengok kat wall belah kiri aku punye la banyak orang tulis pasal ramadhan.. tapi ade la sikit-sikit yang tak tulis pasal ramadhan termasuklah "aku beberapa minit lepas". Nak buat macam mana, dunia ni kan penuh dengan manusia-manusia dan agenda-agenda masing masing. So please, ACCEPT!



1. Hari ni aku xde benda sangat nak story, tujuan aku tulis blog kali ni hanya untuk mengucapkan SELAMAT BERPUASA je kat korang semua. Semoga dengan keberkatan Ramadhan kali ini kita semua ditunjukkan jalan yang lurus, dan tidak akan berpaling dariNya. Mudah-mudahan. Amin.

2. Tolong la jangan paksa-paksa aku perah otak tulis story. TAPI macam tak best pulak rasanya kalau tak cite sumting-kan. K la aku try buat benda yang common la. Listdown punye method.

3. Hari baik bulan baik ni aku nak listdown 5 benda yang boleh mengurangkan pahala puasa aku dan aku akan cuba elakkan kelima-lima perkara ini sedaya upaya. Ok pe.... kan... k hav fun... (ok la tu 5 dari xde langsung.. demand lebeyh la kau ni Basir!)


 5 PERKARA YANG SELALU MENGGOYAH IMAN, TUNTAS MENGURANGKAN PAHALA PUASA aku

(i )- Perempuan-perempuan berpakaian ketat di waktu pagi dan petang; pagi tadi aku nak pi keje aku cuba elak, tapi pumpuan kat universiti ni ramai sangat... terpaksa tengok.. sekali takpe.. jangan berkali-kali berturut-turut.. macam daun gugur jatuhnya pahala puasa kau nanti.. aku yg cakap.. bukan amik dari mana-mana.. suke ati la nak caye ke tak.. "hey gadis di sana! tak ada lagi seksi kah?" balik ni tempuh lagi jalan sama.. adush..

(ii) - Air sirap merah menyala (yang color pandan tak berapa nak layan); huish, ini kalau nampak kat mana-mana tepi jalan rasa sejuk beku je tekak ni, ish ish ish, dengan wangi rose, manis gula secukup rasa, ketulan ais menitip bibir, setiap tegukan bagai mendapat gaji hujung bulan. "eh.. akak ni pakai baju merah, macam air sirap kawen, minum boleh?"

(iii) - Bunyi perut kruk kruk kruk; "tiada kusangka.. tiada menduga.." tengah khusyuk buat keje tibe-tibe perut bunyik "kruk.. kruk.. kruk.." terus lapar dan terus tersebut "lapar", maka teruslah beristighfar sebab memang la lapar.. kan tengah puasa.. dah-dah.. pi sambung keje.. buat kurang pahala je... jagalah kata-katamu itu.. "woi.. diam la.."

(iv) - Amarah; ye.. aku kalau lapar mesti emosi terganggu betol-betol ho-liaw punye. So time bulan puasa ni kurangkanlah lawak-lawak atau kata-kata yang tak sepadan dengan taraf pendidikan korang tu ye.. saje je aku maki nanti.. dan saje je malaikat tolak point aku lepas tu..

(v) - Televisyen dan radio; Ini aku tak tau la pendapat korang cane.. tapi aku rase dua benda ni selain menyumbang kepada kebaikan.. pun ade masa condong ke arah umpatan dan kelalaian.. ske ati korang lah.. tapi aku lebih suke dengar ayat-ayat Quran time bulan puasa.. cheeewaaaahhh!


Sekian sahaja dari saya. Terimalah pantun tak seberapa dari tuan empunya.

Ewah-ewah cantiknya dia
Cantiknya dia di pagi hari
Ewah-ewah cantik mukanya
Datang lewat berkali-kali

-mSk-

Pantun ni untuk aku yang lambat sekian kalinya hari ni.. jam henpon aku ni nk kne connect kat speaker la aku ingat.. kurang kedengaran di waktu pagi.. atau mungkin aku yang lambat tidor maka lambatlah bangunnya? persoalan oh persoalan.. bilo nak abih agak eh..

p/s: aku heart Ramadhan


16 comments:

Ai3n Ameen said...

saat aku melihat gambar yang tertera itu , lantas aku terus menelan air liur ku ~

hampeh la lu bro ~

haha . i tergoda ~

::SunnySunshine:: said...

erghh.. aku tengok sendiri pun terliur.. sabar-sabar.. kejap je lagi.. hehe..

Anonymous said...

hah lambat lg rupanya ari ni.ari ni x nmpk so xleh report^_^

::SunnySunshine:: said...

wah.. bagus-bagus.. tak rasa macam halimunan lagi semenjak adanya anda.. THANK YOU SO VERY MUCH! ngeeeeee...

Anonymous said...

halimunan? hahha anda tu dh la kecik je..mmg nmpk je sbb sy pun x besar mana..

::SunnySunshine:: said...

ceh.. sy dah tau la sape.. tgk ip address da boleh detect pc mane.. kukuku.. selamat berpuasa.. =)

Anonymous said...

alamak tgk kt mana plak blh naik ip address ni? syhh diam2 sudah..jgn gtau org tau..mati sy kang..

::SunnySunshine:: said...

ish ish ish.. ni kan blog saya.. mesti la saya dapat detect.. =)

xpe2.. ur secrets are save with me.. nge nge nge...

Anonymous said...

good..org lib semua bahaya..kang gosipp!! promise to keep it ya~~^_^

::SunnySunshine:: said...

iyeeee... =)

Ai3n Ameen said...

meh aku je jd alarm ko mouse .

::SunnySunshine:: said...

haha.. xyah susah-susah.. nanti aku beli jam loceng.. thanx anyway.. =)

Ai3n Ameen said...

atau ko nk adiah bday ko , jam loceng . haha . da dekat nih bro ~

::SunnySunshine:: said...

HEHEE.. adush.. jangan-jangan-jangan.. bday ni nk senyap2 je.. hee..

Anonymous said...

xpe besday ni g la join buka posa bersama anak2 yatim..berkat.. ramai tu yg bleh mendoakan kesejahteraan hidup anda dalam majlis tu..

::SunnySunshine:: said...

bernas juga idea itu.. baiklah saya akan menghadirkan diri.. terima kasih..