Monday, March 29, 2010

Panggilan Pulau, Bisikan Papan Kekunci (Keyboard)

Malaysia kaya dengan pantai-pantai dan pulau-pulau yang indah... AHHH!! susah la nk buat ayat cam Tun Mahathir.. ok.. harini aku nk cite pasal percutian aku kat Pulau Perhentian.. Bawah ni ade la aku selit sket jadual pergerakan supaya senang sket kite sume faham.. kalo tak faham tanye.. kang tak pasal2 plak aku kne sound..

25 March 2010
9.00pm - Bertolak dari Putrajaya ERL ke jeti Kuala Besut

26 March 2010
7.00am - Sampai ke jeti Kuala Besut
7.45am - Bertolak ke Perhentian Kecil menaiki bot
8.30am - Tiba di chalet
9.00am - Mandi pantai
12.30pm - Makan
tak ingat..

27 March 2010
7.30am - bangun
8.30am - mandi pantai
10.30am - breakfast
11.00am - mandi pantai lagi
3.00pm - makan tgh hari
4.00pm - trekking to the other side of perhentian kecil
4.16pm - arrived
5.00pm - mandi
6.35pm - tgk sunset
7.00pm - balik chalet
9.00pm - makan
tak ingat

28 March 2010
7.45am - bangun
8.30am - tido balik
10.00am - makan
10.30am - snorkling
2.00pm - makan
3.00pm - packing nk balik
4.00pm - naik bot ke jeti Kuala Besut
5.30pm - sampai jeti Kuala Besut
6.30pm - dinner
8.30pm - take bus to Putrajaya

29 March 2010
7.00am - arrived at Putrajaya
7.30am - back at home safely.

Ok so skarang aku nk citekan sket la detail masa aku dan rakan2 g sane..

1. aku g sane ngn 5 org lagi member aku iaitu fendi, ajim, epy, gandum, dan bear. so sume skali kire 6 org la.

2. masa kitorang nk gerak tu, aku dah kate kumpul kat umah aku kat bangi pkol 6 petang, last2 pkol 7.30 baru diorang sampai kecuali fendi yg sampai awal pkol 6 and ajim yg paling lambat.

3. si bongok ajim ni boleh plak sampai pkol 8.40, korang bayangkan pkol 8.50pm baru kitorang nk gerak ke putrajaya. memang tak sempat la nk kejar bus pkol 9.00

4. nasib baik ade si gandum ni.. die la yg baring belakang bus tak bagi bus jalan, siap kne maki ngn acik kelantan dalam bahasa kelantan " mana buleh gini.. dah lambat doh ni.." kata pakcik itu kepada gandum.

5. pastu aku pun sampai la kat ERL tu, aku ngn fendi ngn member aku sorang lagi iaitu akak kepada panjang yg tolong antarkan ktorang sbab budak umah aku lupe die kne antar aku. (belit gak la cite neh..)

6. sampai sampai je aku cakap sori beribu sori kat acik bawak bas tu.. tapi 9.30 malam gak la bas yg sepatutnye gerak pkol 9.00 tu bertolak, and selepas kene maki berbentuk jeritan kelantan oleh pakcik konduktor kelantan itu. siot.. kalo tinggal memang salah ajim lahanat tu la.

7. perjalanan tak berapa lama la. seperti yang dijangkakan. tetapi, ade satu benda tak best la. dekat signboard gombak, kitorang kene tukar bas, siot btol. aku rase ni kes2 tipu la ni. datang bas cantik, tengah2 jalan tukar bas tak berapa cantik. satu bas pegi KB, satu bas lagi iaitu bas kitorang g jeti.

8. sampai2 je kat jeti kitorang makan, fuhh.. best owh.. nasi dagang.. pastu kitorang lepak2 jap tukar baju baru kitorang naik bot nk gerak ke perhentian.

9. hari2 kat perhentian ni aku tanak cite lebih2 la takut korang tak caye plak.. yg penting kitorang dapat jumpe ramai orang la.. ade jgak diorang cite pelik2.. siap ada mamat ni nama Adam, mat saleh keje gerai kat situ, org mane aku da lupe la, pastu ada la lain2 mat saleh yg keje situ, aku maleh nk tegur sbab nnti aku pening tgk dorang ni sempoi sangat.

10. sempoi sebab merantau suke ati ibu bapa diorang je.. best la jgak aku dengar.. kalao tade duit keje kedai makan, kalo ade duit g travel tempat lain.. pergh.. memang beach boys.

11. cakap pasal beach boys ni, aku ade perasaan jeles gak la kat diorang.. sbab ade sorang mamat beach boy ni.. muke boleh tahan la, badan pun sedap2 mata memandang, siap ade awek mat saleh.. fuhh.. hot plak tu.. ish.. betul hangen la.. ha lagi satu.. yg si adam tu kate die ske tinggal situ sebab panggilan pulau.. eii takut..

12. time balik pulak kitorang lambat jgak dalam 20 minit.. kesian brader bot tu tunggu.. siap mase kitorang balik tu ribut.. pergh.. aku da imagine stuck kat pulau tu.. mati aku menjawab ngn bos.. tapi kitorang kentalkan jugak meredah ombak besar.. rupenye time kitorang balik tu memang macam telur di hujung tanduk la.. memang tunggu mati.. sebabnye tade bot lain yg berani ke laut time tu.. ish.. seram aku pikir balik.. ade sorang makcik tu siap sound member aku si bear "jgn gelak-gelak sangat.. kita ni naik bot.. mace mace bole jadi.." seterusnya menyambung doa2 menaiki kenderaan... haha.. pade muko mu bear..

13. sampai je kat jeti tu aku ade la dengar org2 cite pasal ribut tu.. siap aku dengar ade bot dari jeti patah balik sebab ombak besar.. mak oi.. aku da terbayang kalo kitorang lambat 5 minit je mesti sangkut.. AAAARRRGHHH!!! Syukur kitorang selamat..

14. so tiba lah masa kami untuk balik.. kitorang pun timing dengan cantik la utk tunggu bas yg sampai pkol 8.30 mlm tu.. but.. guess what.. KITORANG SALAH BAS!

15. aku pun tak ingat sangat bas ape yg kitorang kne naik.. (aku yg arrange bas..) tapi.. tapi.. ye laa... salah aku la tak tgk betol2.. tapi.. tapi.. ish.. siot la.. kali ni timing sume dah cantik.. tak lambat.. awal.. tapi salah bas pulak... memang Percutian Senario btol la.. siap member aku epy jadi tukang hero cool kepada suasana yg mula tegang masa tu... hahahaha.. lu cool la bro.. ajim plak terdiam dan terkedu.. hahaha.. siap demam dalam bas.. rindu kat beach boy yg nama Usop..

16. akan tetapi, kitorang masih selamat la.. tokey bas yg kitorang salah bas tu kasi tumpang sampai tempat bas yg sepatutnya kitorang naik tu berhenti.. kirenye tade masalah la.. hahaha.. tapi time tempat pertukaran tu.. siap member aku fendi boleh tertinggal pulak.. semua dah turun tiba2 dia takde.. adush.. sib baik bas belum jalan lagi.. sempat la kitorang panggil.. bapak la.. memang dramatik..

17. seterusnya perjalanan adalah seperti biasa, cuma aku sakit perot sket la bile masuk kL, tak biasa dengan cuaca bandar kot.. kakaka.. pastu kitorang pun pulang la ke rumah masing2.. kalo naik cab dari ERL tu ke rumah aku kat bangi ade la dalam RM36.00.

18. SKARANG.. aku pun menjalankan kehidupan seperti biasa.. di sebalik bisikan keyboard.. di sebuah bilik sejuk.. adeih.. bestnye jadi beach boy.. tapi aku takut ikan..

TIPS KE PERHENTIAN:

i. kalo nk happening g la perhentian kecil, long beach. kalo nk romantik pegi la tempat lain kat perhentian selain perhentian kecil, long beach.

ii. tak payah bawak banyak baju. bawak 3 helai cukup. seluar plak bawak suar mandi sehelai ngn suar nk g makan2 sehelai.

iii. sunblock, sunglas penting, sane memang panas tak ingat, tapi best, time camtu la mat saleh ni berjemur.. hehee..

iv. mix around dengan sume orang, tak kire la sape, kalo tak nnti korang tak rase enjoy. tegur je, memang orang kat sane suke kene tegur. they wont mind. e.g "hye... where are u from..?" itu kalo nk tegur mat saleh la.. jgn pi tegur beach boy sane... kene campak kat shark baru ko tau..

v. jgn berkire sangat pasal tempat tinggal sebab last2 tidur tepi pantai jugak best.. hehehe..

vi. lupe plak.. kalo nk g pulau perhentian korang g la ujung bulan 3 sampai ujung bulan 6.. time tu best la.. ribut pun tak kuat sangat so korang bleh la diving ke, snorkeling ke sbab laut memang biru habes beb.

kesimpulannya.. pulau perhentian, long beach adalah satu tempat yg best utk lupakan bandar.. and masalah2 korang for a while.. 3 hari ni rase tak cukup la.. lagi best kalo seminggu.. 3 hari just cukup untuk kenal few people.. 1 week maybe korang bleh buat activity same2.. ehem ehem.. hehehe.. NEXT MAYBE: SIPADAN.

No comments: