Monday, October 4, 2010

Geng Ponteng Sekolah

http://www.smkkgv.edu.my/


Assalamualaikum wrbt.

Semenjak dua menjak ni aku sering terjebak dengan adik bongsu aku iaitu Yaya. Die suke tgk cite geng bas sekolah. Aku pun layan. Layan punye layan punye layan, terbitlah blogpost yg baru ni. Keh keh keh. Tah ape-ape punye introduction. Apo la kau ni mouse, baik ko terus "lurus pergi ke tujuan". Sory la Geng, aku beberapa hari kebelakangan ni banyak sangat dalam kepala otak aku. Sampai makan pun tak lalu,, INIKAN pula nak berbelog. *alasan aku tak update belog.. terbaik.. (^^)


*oleh kerana aku masih dalam mood geng bas skolah, korang pun kene jadi geng aku untuk memeriahkan lagi suasana*  "Ye Geng, kali ni aku nak cite masterpiece ponteng sepanjang zaman time aku kat sekolah dulu, kes-kes ponteng yang aku banggakan. HAHAHAHA!!! "

Eh! nanti jap, sebelum aku cite pasal kes-kes ponteng sekolah ni, aku ucapkan "tahniah" kepada pasukan Negeri Sembilan kerana berjaya membuat aku bayar LAPAN RINGGIT dan MEMANDU BAGAI SATRIA BAJA HITAM kerana tidak mahu terlepas kick off, tapi korang SERI je.. boring..  Justeru, tanpa membuang masa lagi.. habiskanlah mase korang sket untuk meneliti hasil kerja aku di zaman persekolahan..

1. Kisah ponteng ni memang aku dah start buat dari first day skolah masa aku tingkatan satu. Masa tu aku ponteng perhimpunan, aku rasa aku dah cite kot dalam post aku sebelum ni. Cuma aku nak tambah, kitorang masa tu siap macam cite kombat; meniarap kat rumput, bawah sebatang pokok untuk menyorok dari pengawas yang mencari kitorang masa tu, tapi sebenarnye pengawas tu pun ponteng jugak aku rasa, sebabnye, mane ade pengawas keje carik budak ponteng, cikgu ade la. Siot.

2. Seni ponteng aku mula terbit menjadi karya agung masa aku form 4. Sebabnye, time ni aku jumpe Fendi Pangeran Cinta, anak cikgu kat sekolah aku yang lebih kurang same ngan aku; cume die ni tinggi la.. aku ni rendang.. senang menyelit dan menyelinap.. dan kami mula berkonspirasi mendapatkan idea ponteng terbaik..

3. Masa aku form 4, class aku dekat dengan pintu belakang sekolah. Itu antara sebab utama la aku suke keluar, berantu agaknye gate blakang tu, memanggil-manggil bak angin di kala malam kepanasan. Terbayang-bayang kedai nasik lemak sebelah Maybank Jalan Rahang, port orang government lepak. 

4. First time aku ponteng adalah masa kelas matematik moden. Lepas kelas ni pulak adalah time REHAT, yang mana memang time ni adalah antara time-time kritikal untuk orang yang slalu lapar pagi-pagi macam aku. Cikgu yang mengajar aku mat mod ialah seorang cikgu Cine, sape tah name die aku lupe, Chong kot. Budak-budak sekolah panggil die Chong Skema kalau tak silap aku. Cikgu ni kalau marah gigi die terketar-ketar seakan memakai gigi palsu. Tak menakutkan langsung. Maka aku ngan Fendi Pangeran Cinta pun mengambil keputusan untuk pekena nasik lemak. Bukannya takde jual nasik lemak kat kantin, cumanya kalau makan kat kantin, nanti lepas makan takleh isap rokok. Kalau kat luar lepas makan je boleh terus hembus asap. Amcam? terbaik tak alasan ponteng aku, dah la ponteng skolah, isap rokok pulak tu, ape nak jadik la ko ni mouse... "jadi librarian la.." jawab aku kepada soalan aku sendiri.

5. So lepas aje kelas yang sebelum kelas mat mod tu, aku ngn Fendi Pangeran Cinta dah standby nk ciaw, sorokkan beg ngn buku dalam meja, buat-buat macam tak datang sekolah. KEHKEHKEH. Dan seterusnya kitorang pun rehat untuk masa yang lama. Time REHAT baru kitorang masuk skolah balik, kacau-kacau budak makan kat kantin. Bak kata pepatah, gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati.

6. Bile cakap pasal pepatah ni ade pulak aku teringat pepatah "sepandai pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua". Begitulah adanya sekali ni, time kelas sejarah, cam biasa aku ngn Fendi Pangeran Cinta mengambil keputusan untuk tidak mengikuti kelas Sejarah itu dan melakukan makan awal macam biasa. Tapi kali ni aku ngn Fendi Pangeran Cinta tak sorok beg, aku pun tak tau sebab ape, lupe kot, atau mungkin nak dijadikan cerita.. Eh tak, sebab aku ade plan lain.. haaa.. kalo nak tau.. teruskan membaca... (cam hape tah aku neh..)

7. Selesai aje makan kat Jalan Rahang, aku ngn Fendi Pangeran Cinta pun balik la kelas, tapi timing kali ni lain sket.. ktorang masuk time Cikgu Sejarah tu nga mengajar.. aku dah lupe la nama cikgu ni... baik bahasanya.. kecik-kecik je orangnya.. perempuan dan kami pun ditanya:

"kamu pergi mana..?"
soal Cikgu Sejarah

"jumpe Pn Sharipah...kes disiplin.."
jawab aku

dan kami pun lepas duduk di tempat kami untuk meneruskan pembelajaran yang lagi 20 minit nak habes.. hahahaha

8. Hah haaaa... masterpiece sungguh ayat jawapan yang aku berikan kan?.. masa tu aku yakin takde lagi persoalan yang akan timbul memandangkan Pn Sharipah tu Penolong Kanan sekolah aku. Mana ade orang berani tipu camtu kat sekolah.. betol? bijak kan? hah haaaa... abang korang ni memang terel.. tengkiu tengkiu..

9. Eh tapi.. Jangan suke sangat.. keesokan harinya.. Cikgu Sejarah tu masuk je kelas.. nama aku dan Fendi Pangeran Cinta dipanggil...

"mouse (bukan nama sebenar)! Fendi!"
teriak Cikgu Sejarah

lalu aku dan Fendi Pangeran Cinta pun bingkas bangun.. dup dap dup dap bunyi jantung.. dah macam sama dengan bunyi tapak kaki aku

"semalam saya jumpa Pn. Sharipah.."
kata cikgu sejarah tersebut

Fendi pandang aku, aku buat-buat tak nampak Fendi Pangeran Cinta lalu pandang ke lantai

"takde pun die jumpa awak berdua.."
sambung cikgu sejarah semakin meninggi suaranya

aku dan Fendi Pangeran Cinta diam aje la, nak buat ape lagi, siot.. camne la die bleh tanye.. memang sejarahwan la cikgu ni..

"saya taknak awak buat lagi.. dah pergi duduk.."
kata cikgu tersebut

Masa ni aku ngn Fendi Pangeran Cinta berpandangan antara satu sama lain, terharu, tak sangka kitorang senang-senang je dilepaskan.. hak hak hak.. tapi lepas tu kitorang dah tak ponteng kelas Sejarah dah.. kitorang ponteng kelas lain... ngengenge..

10. Memandangkan dah point ke sepuluh, aku pun mula malas dah nak menaip. So aku cite satu je la lagi masterpiece ponteng aku.

11. Masa tu aku form 5. Same kelas lagi ngan Fendi Pangeran Cinta. Masa tu kitorang escape class biology. Bukannye aku tak suke class bio, cuma markah ujian bio aku macam tak puas ati je ngan aku, asyik merah je.  Tu yang aku malas nak lepak class tu kadang-kadang. *sekali lagi alasan aku yang terbaik.

12. So macam biase aku ngan Fendi pun mengambil keputusan yang tak fikir masa hadapan untuk ponteng lagi. Masa tu class sebelah tengah siap-siap nak turun padang untuk PJ iaitu pendidikan jasmani dan kesihatan, kire PE class la. Kelas paling syiok skali zaman sekolah. Bleh jumpe bdak-bdak pumpuan kelas lain, akak-akak senior dan adik-adik junior. Syiok wooo.

13. Justeru keseronokan itu, kami berdua pun mengambil keputusan untuk turun padang, melihat rakyat jelata. Eh silap.. lupe pulak.. time ni ade sorang bdak class aku ikut skali.. Ayie nama samaran die.. tah apesal die nak ikut aku pun tak tau.. markah bio die merah jugak kot.. keh keh keh.. jadinye kami bertiga.. bukan berdua..

14. Budak-budak class sebelah ni pulak geng-geng lepak kitorang jugak nie.. so diorang tak kesah la kitorang join... seronok jugak kalau ramai boleh join katanya.. *bear, epy, syamil, azimshah, ali shorty dan lain-lain*

15. Sampai je kat padang, kitorang lepak dalam changing room. Ape lagi, berbual la. Takkan nak serah diri kat Cikgu PJ diorang.. betol? salah.. sebab kitorang takyah serah diri.. cikgu tu yang datang serbu..

16. Selepas disuruh keluar dari changing room tu, kitorang disuruh beratur dekat padang, kami bertiga. Masa ni aku dah cuak kebebeh dah sebab kantoi ponteng kelas, tetapi.. lain yang jadi...

"ape pasal kau tak tukar baju..?"
tanya Cikgu Halim PJ

kami bertiga berpandangan... pelik.. kami disalah anggap sebagai murid kelas tersebut.. PADAHAL kami pemonteng kelas biology yang hampir kantoi... aku pandang Fendi.. Fendi senyum.. budak-budak kelas lain gelak.. Ayie tergelak sikit... aku dan Fendi berjaya menahan gelak...

"ape pasal kau gelak?? aku terajang kau kang.."
teriak Cikgu Halim PJ kepada Ayie

"maaf cikgu.. kami terlupa bawak baju.."
jawab kami bertiga dengan yakin, berserta kolkolah pada perkataan bawak

selepas dibebel.. kami dilepaskan begitu sahaja.. tapi tak dapat lepak kat changing room lagi.. kene lepak tepi padang... tengok budak-budak pumpuan bersukan... terbaik.. sekali lagi terlepas.. KAHKAHKAH...

17. Maka dengan itu tamatlah rentetan ponteng yang sempat aku coretkan. Banyak lagi sebenarnye. Aku tak larat dah. Nak demam rasanye menaip panjang-panjang ni.

18. Sebelum aku undur diri, kepada adik-adik yang masih bersekolah, aku nasihatkan JANGAN PONTENG SEKOLAH, setidak-tidaknya jangan ponteng time rehat, rugi... time rehat tu kene attend walau ape keadaan sekalipun, itu lah masa untuk networking.. HAHAHA.. kalau nak ponteng.. ponteng time Fizik ke.. Biologi ke.. tapi SEELOKNYA DUDUK LAH DALAM KELAS.. walaupun kau tak belajar... tapi berkat ko duk dalam kelas itu lah yang penting.

19. Sekian dari aku seorang Iskandarian, Sekolah Menengah Kebangsaan King George the Fifth. Aku selitkan lagu sekolah aku sebagai hadiah kepada rakan-rakan sekolah aku.

We Georgians faithfully shall serve our King and Country
On land and sea wherever Georgians be we proudly fly the School banner high
Our School brings joy no words can't tell how we honour thee
United we are together or apart
Forever contributing ideas to progress
Sing our School song
Brings memories so sweet
With gratitude so deep we hail thee 
Sing our school song
Brings memories so sweet
With gratitude so deep we hail thee 
We Georgians faithfully shall serve our King and country till eternity!


Salam alaykum.



8 comments:

kak zai cml said...

cite kene rotan dgn en sam xde??hahahah

Anonymous said...

pergh aku rase nk nangis..

::SunnySunshine:: said...

rilek2.. apesal ni.. nanges2 pulak.. ape yg sedih sgt ni beb?

Ai3n Ameen said...

Fendi Pangeran Cinta ?

Wut the hack ? ! Hahahaha .

Ko mmg nakal sejak azali enMouse .

Tp Fendi Pangeran Cinta ko nih aku salu pggl LENG CHAI .

hahaha .

Ms Nur Mizly said...

hampeh la ko mouse....
hahahahahaha....
berani siak buat alasan jumpa PK..
satu penipuan yang berani mati!

::SunnySunshine:: said...

Aien: hehe dulu leng chai.. skarang leng chai sudah kene tambat.. sudah jadi pangeran cinta

Puan Mizly: ah haaa.. sebab tu termasuk dalam list masterpiece.. dak2 skolah skarang mane ade idea terancang camni.. hehe..

Ai3n Ameen said...

tp cikgu ko lg bijak la kan . die pi tye PK de jmpe korg ke x . haha .

::SunnySunshine:: said...

dah nama pon cikgu.. ha ha ha..