Thursday, July 1, 2010

Seminit Yang Berharga

Assalamualaikum wrbt.

JAM (tak tau ke?..)

Yo geng! hehe.. rindu plak aku nk menaip ni.. dah 2 minggu aku skip.. sory la.. aku bz sket.. sejak piala dunia ni keje aku makin bertambah pulak.. macam aku plak yang tulis berita untuk kolum piala dunia..



1. Sebelum aku masuk kepada topik sebenar hari ni.. macam biase la aku nk ucapkan tahniah kepada pasukan-pasukan yang layak ke pusingan seterusnya terutama pasukan favourite aku SPAIN... tak payah nak kutuk team aku ni.. bukan dapat duit pun kalau korang kutuk.. baik korang puji aku.. dapat gak pahala menggembirakan aku.. heehee.. Jerman.. we will meet again..

2. Kali ni aku nk story sket pasal betapa berharganya WAKTU itu. Macam yang aku pernah dengar... MASA tu.. kalau kita boleh nampak.. sama seperti emas... ah haaa.. baru korang tau kan????

3. Satu pengalaman aku pasal WAKTU ni ialah pada ZAMAN aku sekolah rendah. MASA tu aku dah reti berdikari la.. TIME tu aku darjah satu.. kot.. ye aku darjah satu.. mak aku suruh aku naik bas sekolah sendiri... ini bukan van yg tulis bas sekolah tu tau.. ni bas sekolah betol... bas yang lagi 30 SAAT nak sampai korang dah bole tau die nak sampai pasal bunyi bas tu macam bunyi mesin tebu.. kadang kadang ade jugak motor yang bunyi macam mesin tebu.. selalu jugak aku terpandang dua kali sebab nak kepastian.. hee..

4. Kembali kepada topik kita, so WAKTU aku tengah siap-siap tu.. aku tibe2 terfikir.. macamane JAM tu berjalan.. TIME tu JAM kat umah aku JAM analog.. besar punya.. so aku yg baru mengenali JAM pun pelik la..

5. MASA tu mak aku ajar kalau jarum panjang dah dekat nombor 9.. jarum pendek dah lebih sikit nombor 12 aku dah kene kuar rumah... haha.. alah korang takyah nk kutuk aku tak reti tgk JAM.. korang pun same an!!!

6. Ape yg pelik? yang aku pelik time tu ialah camane JAM tu gerak.. slalunya TIME aku tengok JAM tu.. mula-mula dekat nombor lain... aku main-main ngn kawan aku tibe2 JAM tu gerak kat nombor lain.. aku tgk tv kejap.. JAM tu gerak nombor lain.. aku mandi JAM tu gerak... aku tgk tv balik JAM tu gerak jugak.. kan pelik?? tak ke??

7. So lepas aku mandi.. lepas aku pakai kemeja putih sekolah aku.. sambil aku ikat towel kat pinggang.. aku panjat kerusi.. pastu aku pun pergi tengok JAM tu dekat-dekat... UISH! aku jerit dalam hati.. JAM NI GERAK PELAN-PELAN! PATUT LA AKU TAK PERASAN!.. masa tu pulak aku dengar bunyi mesin tebu... aku punya gelabah sebab aku tgk jam tu dah tepat macam yang mak aku kate.. jarum panjang dekat no. 9.. jarum pendek lebih sikit nombor 12.. dan lebih penting lagi aku belum pakai seluar...

8. Terus aku rase nak nangis.. takut kene tinggal bas sebab baru semalam mak aku terpakse balik dari keje untuk antar aku g skolah.. sebab aku lambat la.. bukan sebab aku saje manje tau.. kalau lambat lagi hari ni.. memang mak aku tak bagi aku main ngn Nordin.. Nordin ni kawan baik aku MASA kecik2.. cite die panjang.. nanti aku cite kat slot lain..

9. Jadinya aku pun lompat dari kerusi, angkut beg sekolah aku, gantung seluar kat leher, tutup pintu rumah ala kadar, dan terus ke tempat aku tunggu bas.. tak jauh mane.. 20 langkah dari rumah aku TIME tu.. dan aku dapat tengok budak-budak perempuan tutup mata.. budak laki pun ade tutup mata jugak tah kenapa tah.. tapi yang banyaknye gelakkan aku la.. siot.. nak buat camane.. aku takut kene tinggal... so depan bas tu jugak aku pakai seluar..

10. Tanpa aku minta.. aku pun popular la kat bas tu.. best kan..

11. Skarang dah besar-besar ni kalau aku lambat nk pegi mane2 je mesti aku teringat kesah lampau aku neh.. and skarang.. aku sangat menghargai MASA.. sebab bile dah keje neh.. SEMINIT tu boleh merubah segalanya.. terutama punch card korang.. kalau macam aku.. 8.05 tu paling lambat.. tapi still ijau lagi.. tapi kalau 8.06 tu dah lambat.. sebab tu warna die merah.. itu la ayat yang dijawab kepada aku setelah aku beberapa kali terlewat seminit... dan sebab pertanyaan aku yang agak sedap dijawab iaitu "kenapa color ni lain ye kak?".. amik aku.. kan dah kene..

12. Mesti korang pun penah kan? mesti korang pun penah terfikir bahawasanya:

"kalau la aku tidur awal seminit semalam.." 
"kalau la aku bangun awal seminit.."
"kalau la aku ajak member aku balik awal seminit.."
"kalau la acik depan kete aku bawak laju seminit..."
dan macam-macam lagi... lupekan la.. seminit tu dah berlalu.. adios amigos..

13. So aku harap dengan perkongsian ni korang akan lebih menghargai MASA.. INGAT.. JARUM JAM TU BERGERAK!

Sekian sahaja dari aku.. JAM pun dah pukul 5.30.. cantik sangat la untuk aku balik.. ish.. kalau la aku boleh balik awal seminit... darab seribu... kan best...

Salam alaykum.

7 comments:

Melissa Mjb said...

weh, ko pon sokong SPAIN ke? HAHA. selalunye selera kite tak pernah same. <--- apakah?

::SunnySunshine:: said...

sebab skang ko dah membesar..dah matang sket.. dah pandai buat keputusan.. hahahaha... aku sokong spain sebab ade torres.. lol

Syed Ali Rabbani said...

very well written hahaaha

::SunnySunshine:: said...

hey rockstar! ahha.. thanx2.. aku redah je.. (in case ko pikir aku ni mcm shakespeare pulaks.. hee..)

Ai3n Ameen said...

1. tahukah anda , kawan ko MASA kecik DULU da tunang da .

2. Insya-ALLAH , tak ujung thn ni or thn depan kot majlis die .

3. Ko bile lg syam ? (saje pressure ko )

Hahaha

::SunnySunshine:: said...

wah.. tahniah kepada dia.. btw mane korang kenal neyh?

1. Aku bile lagi......

Sudah lama saya melahu
Berjumpa sahabat juga seteru
bukan bukan saya tak mahu
mungkin BELUM SAMPAI SERU

2. Ko ni bile pulak?

Bunga melor merah warnanya
Bunga telor buatan orang
Apa boleh saya bertanya
Cik Aien ini dah dipinang orang?

3. Cakap orang..... cet.. pigidah..

Paku dulang paku serpih
Mengata orang dia yang lebih
Bijih benih bijih bertih
mengata orang dia yang sedih

4. Sabarlah kerana..

Petang hari dihidangkan teh
Teh dihidang cawannya cantik
Kalau hati baik dan bersih
Dah dijanji bidadari yang cantik

Ai3n Ameen said...

aku knal die mase f2 ,skola ampangan la . puppy love aku dolu . haha . sume tuh crite lame , yg penting aku ngan die mmg rapat sgt .

adushh . . bermadah helah lak ko . haha .

1. ohho . . insya-allah de jodoh nti

2. suda berpunye cume masing2 tgh mbina karier . kasi kukuh dulu , bru brani nk tanggung ank dare org . x begitu ?

3. mane de sedih ? adat la awek sailor . (padan muke aku sdri )

4. stuju .