Monday, May 17, 2010

Jururawat vs Guru

Assalamualaikum wrbt.

Bersempena dengan Hari Jururawat dan Hari Guru yang lepas.. aku nak cite sket la pengalaman aku berurusan dengan penjawat jawatan ni.. memang sepanjang kehidupan yang aku lalui tak lepas dari 2 pekerjaan ni la.. aku rase ade antara korang pun cam aku jgak kan.. so ape kate kite share sket kat sni..



1. Dulu mase zaman skolah aku memang agak nakal la.. antara sejarah kenakalan dan tindakan yang dikenakan terhadap aku, aku list kat bawah la, senang korang nk tgk.. (dengan harapan ade org baik hati nk bace...)

sekolah rendah :


2. kepala aku kene laga ngn kepala sorang lagi budak yg aku tak pernah kenal sampai ke hari ni sebab aku naik tangga dalam keadaan berlari... (zaman tu zaman pemerintahan sorang cikgu ni yg agak brutal.. kepala botak tengah.. nama aku tak ingat.. sakitnya masih terasa dan segar di ingatan.. sakit dow..)


3. sight burn (tak tau nk panggil ape dalam bahasa melayu) aku kene tarik secara berperingkat.. perlahan - laju... tarikan perlahan - tarikan maksimum.. sebab aku bising.. aku sering tertanya-tanya lepas aku kene tu... salah ke bising..? skang aku keje library.. padan muke aku.. salah la bising! orang lain pun ade telinga jugak! 


4. tapi.. di sebalik kenakalan aku tu aku dapat result terbaik! yeah! cikgu aku yg aku kenang mase sekolah rendah adalah Cikgu Bukhari.. sebab aku tak penah kene marah dengan die.. yeah!! walaupun ade lagi bende2 pelik yg aku buat... tapi aku cite takat ni je la.. tibe2 rase macam membuka pekung di dada.. ape tu pekung? sampai saat ni aku rase pekung tu bra.. btol ke? seperti membuka bra di dada.. malu gak tu.. kalau laki cane? bole apply gak?


    sekolah menengah:


    5. hari pertama persekolahan aku terponteng perhimpunan petang sebelum balik.. sebabnye.. aku tak tau pun kne ade perhimpunan camtu.. ingatkan skolah rendah je ade.. ape la.. boring.. esoknye aku kne beratur ramai2 (dengan budak2 yang ponteng sewaktu dengan aku..) dekat depan tapak perhimpunan.. malu gak la.. tapi pastu ade je yg ponteng lagi.. itu mungkin jenis yg tak tau malu la tu.


    6. pasal bising plak.. aku mmg tak bleh tinggalkan la sifat semulajadi anugerah Allah kepada aku... aku ni kire org putih panggil backrow student la.. aku tak suke cikgu tgk aku.. sbab tu aku duk blakang.. tapi aku susah nk elak benda2 camtu.. aku seperti berlian yg berkilau.. hahahaha... lantak la.. sape suro korang tak puji.. kan aku da puji diri sendiri... eh.. berbalik kepada cite tadi.. aku ngn member aku ni Fendi Abu memang suke duk blakang gelak-gelakkan cikgu.. gelak-gelakkan orang.. gosip2 liar.. cite2 panas.. las2 aku ditukarkan ke meja paling hadapan belah kanan kelas.. si Fendi ni bapak die cikgu gak kat skolah aku.. sbab tu die tak kene.. siot.. aku pun ditempatkan tengah2 antara 2 orang pelajar perempuan Cina iaitu Rinda Siaw dan Yap Boon San... ape bende la cikgu kelas aku neh... lagi la aku suke.. maka aku pun bergosip hangat la kat depan sampaikan Rinda kene sound ngn cikgu aku.. "Rinda and the gang.. ur making so much noise..." hahahahaha dan akhirnya dengan satu lafaz.. aku dikembalikan ke tempat asal.. taktik aku berjaya..


    7. lepas form 3 aku tak penah bwk buku g skolah.. aku g skolah bawak beg kosong je.. dan akhirnya mase aku form 5 aku g skolah berlenggang je.. n penah skali aku bwk bantal kecik dalam beg.. sedap sket tido.. sebabnye.. buku aku sume bawah meja.. homework aku sume tiru member aku yang of cos tak bijak mcm aku sebab die buat keje kat rumah.. aku buat keje kat skolah.. well mcm org tua2 kate la.. keje opis jgn bawak balik rumah.. keh keh keh.. amik kau spm aku barai mcm rxz eksiden ngan anak kambing..


    8. berdasarkan cerita tersebut.. memang murid cam aku ni tak digemari cikgu2 la.. ade banyak lagi kes aku buat.. tapi cam aku cakap tadi la.. pasal pekung2 tu.. tapi... kalau aku jumpe cikgu2 aku kat mane2... dorang stil ingat name aku.. name aku susah kot nk sebut.. tapi dorang bleh sebut dengan lancar siap ngn name bapak aku skali.. maybe sebab bapak aku slalu kne datang skolah oleh kerana kes yang aku lakukan.... wallahualam..

      9. Kesimpulannya... cikgu memang best la.. dah besar2 ni aku dapat faham la perasaan diorang.. memang susah nk mengajar budak2 ni.. tapi aku rase tu lumrah la... budak2 memang tak fikir banyak.. so.. kepada cikgu2 yang pernah mengajar aku... yang tak sempat aku celotehkan dalam ruangan ni.. SAYA.. TUAN PUNYA BLOG.. MENGUCAPKAN SELAMAT HARI GURU.. SEMOGA SENTIASA CERIA MENGHADAPI HARI-HARI CUTI SEKOLAH.

      10. Oi Oi.. aku belum abes merepek lagi.. ade lagi.. pasal Jururawat plak.. haaa.. kenape aku kate Jururawat pun dekat ngn kehidupan aku..? sebabnye..mak aku seorang jururawat la.. 

      11. Seronok jadi anak jururawat ni.. kalau sakit ktorang takyah g klinik.. ade je mak aku bawak ubat.. mak aku da macam doktor.. ade skali tu aku kate aku batuk2.. sakit dada.. mak aku kate "tak cukup rokok kot.. pegi la beli lagi..." ye.. itu lah ubatnye yang paling mujarab bagi mak aku...

      12. Lagi satu.. oleh kerana mak aku seorang nurse.. sampai sekarang aku diharamkan membeli dan menunggang motor.. sebab mak aku takut tgk kes2 eksiden motor kat sepital.. (hospital..) dan oleh kerana itu sampai ke hari ni aku malas nk amik tau pasal motor.. sebabnye... aku dapat naik motor pun kalau aku balik kampung je.. motor atuk aku yang orang boleh terkelirukan dengan pokok kelape... "laaa... motor... ingatkan pokok kelapa..."

      13. Ok la.. aku pun da boring cite pasal mak aku sendiri.. so secara umumnya.. nurse ni mmg bagus la.. jarang ade org nk tolong berjaga malam2 tgk org sakit.. cucikan itu ini untuk orang yang kita tak kenal.. memang la dibayar gaji untuk tugas2 tu.. tapi kalau takde passion dan keikhlasan.. takkan ade nurse yg keje sampai pencen.. btol? kalau salah, padan muke korang...

      14. Akhirannya.. kalau nk dibandingkan nurse ngn cikgu.. memang susah la.. tapi satu je mak aku tanye kat aku mase aku sebok2 tanye pasal hari guru... masa lahir.. tangan siape yang sambut korang?? fikir fikirkan dan selamatlah korang nanti... KEPADA IBUNDAKU DATIN S... SELAMAT HARI JURURAWAT.. SEMOGA TERBUKA HATIMU MEMBENARKAN DAKU MEMBELI SEBIJIK MOTOR. AMIN.

      15. Kepada opismate aku Anip.. Selamat Pengantin Baru.. Semoga Berbahagia ke Anak Cucu.. kami budak2 rumah mengakhiri dengan ucapan "pelan-pelan kayuh brader.."

      Akhir kata dari aku.. walau ape pun pekerjaan korang.. korang lah yang best.. sebab kalau tade korang.. sapelah yang nk buat keje korang.. sebelum mengundur diri.. terimalah pantun tak seberapa dari aku..

      Budak hingusan memetik gitar
      Seminit berlalu putus talinya
      Dulu kecik skarang dah besar
      Jangan lupa korang punye guru besar

      Sekian terima kasih. Salam alaykum.

      4 comments:

      shazat said...

      Selamat Hari Guru...erk sama dengan Hari Jururawat ke?

      ::SunnySunshine:: said...

      Hehe.. tak sama la shazat.. hari jururawat dulu baru hari guru..

      Anonymous said...

      saba ea la dapek ank murd cm ni..

      ::SunnySunshine:: said...

      haha.. pahala lebih dapat anak murid camni..