Thursday, April 7, 2011

Rupiah dan Ringgit


Assalamualaikum wrbt.


Hye kawang kawang (^^)
Semoga korang semua sehat dan makin gembira

Bulan lepas gua pegi Medan dengan member-member librarian gua.
Saje jalan-jalan buka minda sambil mengeratkan lagi silaturrahim yang sudahpun erat

Kami tiba di Bolonia Airport jam 9 waktu tempatan (aku pun tak ingat, lama dah)
Fuhhhh... Medan... macam Malaysia
hahaha
siap ade Petronas kat depan Airport tu

Sempat aku makan nasi soto dan minum teh o ais
itulah pertama kali aku melabur di Indonesia
20,000 Rp

Kami menetap di....... tak ingat... haha...
Area Medan la.. sebelah Air Asia Hotel..
500,000 Rp sehari
tapi aku kenal ngn sorang mamat kat situ nama die Ari
kalo nak pegi bole mintak die tempahkan
250,000 Rp
boleh cari die kat FB, 
Teuku Ranger Merah
kate korang kawan aku

Kitorang sempat melawat Istana Maimoooooon, solat di Masjid Raya Al-Mashun, bermalam di Pulau Samosir, pusing-pusing Lake Toba, amik gambar kat Sipisopiso Waterfall, shopping kat Berastagi dan Pasar Ikan yang tak jual ikan, dan makan snek Tang-tang, Tung-tung, Ting-Ting, Teng-teng.

Seronoknya shopping sampai aku sendiri beli 10 pasang telekung dan 20 helai kain batik
yang membuatkan aku keliru dengan identiti sebenar aku yang sepatutnya lebih banyak membeli baju-baju batik atau kain pelikat.

Hebat.
Wanita memang hebat terutama mama yang walaupun berada di sebelah selat sana masih mampu bershopping sakan. Apepun, saya ikhlas. Doakan saya murah rezeki boleh melancong banyak2 negara lagi. Hehehe.

Ouh lupe, tour guide kami ialah Pak Agus.
Pak Agus adalah seorang pemuda yang umurnya bawah aku setahun
Gemar buat lawak 18SX untuk proses ice breaking yang lebih pantas katanya
.
.
.
mungkin betul

Kesimpulannya,
Indonesia memang penuh dengan tempat-tempat yang cantik dan indah
rasa nak pergi Lake Toba lagi sekali.. tapi tanak bayar.. boleh tak... hee..

Nah.
Gua malas cite banyak2 lagi sebab dah dekat 16 minit aku menaip tanpa henti.
Bawah ni aku selitkan beberapa gambar untuk tatapan korang.
Bak kata mother grandfather mat saleh; a picture speak a thousand word.
(english education)













Pengen kembali lagi...
Medan, kami rindu bunyi hon kenderaan di sana!

Sekian,
Salam alaykum.


Enhanced by Zemanta

6 comments:

Si BungaPopI said...

eyh, aku baru nak pegi next month.
ko gune supir sape weh?
nak contact no. boleh? hehe

::SunnySunshine:: said...

mane ade supir2.. naik becak.. haha.. ko roger la member aku si teuku ranger merah tu.. die baik.. nanti suh die bawak ko pegi dugum dugum.. hahaha..

Ms Nur Mizly said...

waktu aku g jakarta pun pak agus yang handle. suka pakai topi, pakai spek and gigi cam rongak kan? kan? kan? kan??

::SunnySunshine:: said...

weiiii.. betul laaaa! asia sungguh kecil.. hahaha..

Si BungaPopI said...

syam, ak ada add ym kau, nak tanya sikit pasal medan ni. kau x on9 ke?

::SunnySunshine:: said...

oi oi.. aku jarang on9 ym.. fb je ler senang.. inbox ye..