Wednesday, June 2, 2010

SHOULD I DELETE MY FB ACCOUNT? (click HERE for more reasons...)



(image taken from http://www.kateandneil.com/wp-content/uploads/2010/01/bye-facebook.jpg)

Haruskah??



KESIMPULAN

Assalamualaikum wrbt...

1. Sehubungan dengan poll di atas... sebenarnye tujuan diadakan poll tersebut adalah sebab aku nk blajar posting poll kat post... thanx to this blog.. http://forum.bloggertricks.com/how-to-add-poll-to-blogger-post-t74.html

2. Tapi ade jugak la feedback yg aku dapat... tak sangka ada org nk vote... hehe.. time kaceh..

3. Jumlahnya adalah 4 orang... 1 telah diundi oleh aku sendiri (testing..) dan lainnya adalah selain aku la of cos.. Jadi, untuk membalas jasa baik 3 orang ini aku akan mengulas juga lah tajuk posting aku ni..

4. Perlukah aku atau siapa-siapa dari korang menutup akaun facebook korang?

5. Jawapannya korang sendiri yang tahu.. sebab aku rasa terpulang dekat individu tersebut camne (macam mana) diorang guna fb.. nama pun social networking.. yang korang pergi letak private things kat situ siape suruh... pastu bising ade yang sebarkan.. come on people... THINK BEFORE YOU ADD!

6. Aku bukan nak sokong FB, banyak kes-kes FB ni kalau korang nak tau http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Facebook << boleh click sini

7. Mungkin juga aku tak rase ape yang orang-orang ni rasa, atau mungkin aku tak sesensitif mereka.. tapi kita semua ada pendapat masing-masing dan pada aku, selagi aku tak menyusahkan dan tak disusahkan, aku berada di landasan yang betul..

8. Lagipun.. aku rase.. walau aku tutup akaun pun.. facebook tetap akan ada.. jadi baik aku teruskan perjuangan aku dengan "word of acah-acah wisdom" aku ni untuk membantah apa yang salah dan menekan button "Like" kepada sesiapa yang betul... (dah mula tak serius...)



9. Dan yang terpenting sekali aku nak share dengan korang.. teori relativiti yang bermain di minda aku sekarang la... kalau facebook boleh jadi platfom untuk orang memperlekehkan dan mengutuk agama masing-masing, facebook juga boleh menjadi platfom untuk memperkuatkan dakwah agama dan menyedarkan lebih ramai orang.. bak kata Ahmad Ikmal, 3 tahun, "ush ja wepen ages em (use their weapons againts them)".

10. Social networking is another way to reach people.. a new and acceptable way.. fenomena? contoh?
>> dulu selalu jugak aku tengok orang-orang tabligh rounding2 taman ajak gi surau, sekarang kalau korang perasan dah tak ramai orang tabligh dah, tau sebab ape? sebab asyik kene perlekeh, kene pandang macam perosak keamanan di kala petang dsb. ATAU MUNGKIN! dorang dah ada FACEBOOK! haha.. kan senang tu.. skarang siapa-siapa boleh dakwah. Termasuklah aku dan kau yang sedang baca blog ni.

11. Baiklah.. aku rase dah panjang lebar ulasan aku ni... aku nak teruskan kehidupan seperti manusia biasa.. makan, minum, tidur, ke tandas.

Sekian, terima kasih.

Tidur pak belalang beralaskan mengkuang
Habis berbirat kulit belakang,
Bukan facebook menjadi penghalang,
Diri sendiri yang berat tulang.

(first time aku bagi pantun yang bernas aku rase..)

Salam alaykum.

p/s : gigil beb nak tutup akaun.. wakaka..


5 comments:

Ddila said...

pesal nk delete? ceh

::SunnySunshine:: said...

facebook merosakkan minda, menceroboh privacy dan secrecy... voooooooteeeee!!!!

joey jordison said...

syamroz,ive one question. If you go to the Masjid and you see few ppl abusing the Islam then you should take action against them or you lock the Masjid? -same goes to facebook.renung-renungkan dan.. selamat beramal...

::SunnySunshine:: said...

Dear joey,

I have no specific answer to the question. However if people are abusing Islam, or any other religion in this world, i would reply to them in my own respectable way, denying whats wrong, agreeing on what is right.

Locking up the Mosque is actually an option. If the abusing is so serious, then serious ways and measures must be undergone to deal with the situation, including locking up the Mosque.

If you have read my link to wikipedia about the issues, then as i say, you're the one with the answers in which the questions goes like this;

1. "How serious has the abusing of Islam or other religion in FB goes to your point of view?"
2. "Does your level of sensitivity at par with those who have deleted their account?"

My point is, those who LEFT because of the abuses might have seen the abusing turn out very serious to their point of view in which we ourself cannot figure out to what extend because our level of patience and sensitivity differs. This is to answer your question.

However mr. jordison, i would like to remind you that the point people leving FB is not because of the abusing. It is because of privacy matters.

Thank you for your comment.

Fairyhana said...

syam.

baca ni, mungkin ada sebab kukuh utk deactivate kan fb. :)

http://heavenville.blogspot.com/2010/03/internet-ni-macam-pil.html